fredag 23 april 2010

Second hand-fynd och nålbrevet

Koftan från Indiska som jag hittat på Eken i Sveg.

Fredagen har för min del bestått av diverse arbete i garveriet, däribland har jag flått öron, mjukgjort pungar och avhårat en ädelostdoftande ren. Men varje fredag är vanligtvis en halvdag här i Hantverkshimlen, vilket innebär att man faktist kan gå ner på Sveg under vettiga tider på dygnet. Idag gjorde jag dessutom ett otroligt fynd, en stickad kofta från Indiska i 100% shetlandsull, för ynka 30 kr. Det enda problem som jag skulle kunna stöta på är väll om de som känner mig börjar tro att jag stickat själv. Det är tyvär ett problem man får stå ut med när man i vanliga fall "gör allt själv". Sanningen är faktiskt att jag inte gör allt själv, av den enkla anledningen att jag varken hinner eller har tid. Fast visst önskar jag att jag kunde.



Som en avslutning på mitt inlägg idag visar jag bilder på mitt nålbrev i bäversvans, som inte är helt färdigt då det saknar stängningsanordning av något slag.

Ungefär så här ska nålbrevet se ut när det är ihopvikt.

Mellan fjällen har jag broderat med blå entrådig vaxad linstråd. Det hade varit coolt att brodera över hela, så att hela bäversvansen skiftat i blått och brunt! Varför ska jag behöva ha tidsbrist?!


Insidan är klädd med mörkblått kläde. Klädet och bäversvansen har jag sytt ihop med langettstygn, både dekorativt, enkelt och snabbt gjort.

torsdag 22 april 2010

Förskinn

Föskinnet är ett fårskinn som jag avhårat i kalk, och garvat i granbark.

Trots att denna dag har varit vikt åt garveriet, har jag lyckats få tid att sy lite ikväll. Det handlar såklart om förskinnet. Jag har mest sytt insnitt, men också hunnit klippa till lite kanter runthals och ärmhål. Jag tror att det blir bra,även om det har vissa tendenser till att se ut som en Madonna-bh för tillfället.
Morgondagen kommer att bestå av ytteliggare garveritjänst, och förhoppningsvis kan jag imorgon hämta ut bilderna som ska vara mina arbetsprover i min ansökan till HV-skola.

Detaljbild på insnitten. Traditionellt har man inte haft insnitt på förskinn, utan bara haft en ganska rak, platt lapp över bröstet.

onsdag 21 april 2010

Färgknarket

I en buske utanför garveriet hängde vi våra fägningsexperiment på tork.

Låter kanske lite fel, men beskriver ändå bäst det vi idag höll på med. Precis som det låter så har vi lekt med färger idag. Fiskskinn och diverse fettgarvat har vi färgat i lökskal, indigo, krapp och koschenill. Tråkigt nog blir det inte så värst hållbart, men det är ju vackert ett tag.


Ett av mina fiskskinn som legat i krapp. Det blå i bakgrunden har legat i indigo.

Givetvis har jag gjort annat, bävern har dock inte ingått så mycket i dagens göromål eftersom den torkar. Däremot har jag fått tre skinn färdiga idag, och en barkgarvad pung har jag börjat mjukgöra. Imorgon ska jag börja mjukgöra en fettgarvad pung, som just nu ligger i blöt.


Pungen som jag håller på att mjukgöra.

Bävern Berna.

Dessutom har koskinnet som jag ska göra kängskor av garvats färdigt, idag togs det upp, räcktes, fettades in och händes ut. Sammanlagt är det en halv kohud som jag delar med skinnfröken Aja.


Min och Ajas kohud "Rosa" till vänster. Till höger är det som vi tror är Rosas framdel, som tillhör två andra tjejer i klassen.

På sömnadsfronten har jag också lite nytt, jag har sytt lite på fälltäcket det vidunderliga och påbörjat mitt förskinn. Dessa två projekt ligger nu och mognar tills imorgon, då jag förhoppningsvis vet hur jag ska fortsätta.

måndag 19 april 2010

Nya skinn

Givetvis tar jag tillfället i akt när jag får prova på nya skinn. Förra veckan flådde jag en mård som nu är helt färdig, och idag uppnådde jag en annan skinndröm som jag gått och haft i sådär 2-3 år: bäver. Jag har varit i extas över denna bäver hela eftermiddagen och kvällen, och jag känner hur jag står där med ulon i ena handen och insuper alla nya erfarenheter.
Imorgon blir det skinnsömnad, förhoppningsvis lite mera gjort på mitt gigantiska-mastodont-fälltäcke-projekt som jag har dragit igång. Och förhoppningsvis har jag snart ett nytt nålbrev i bäversvans att visa upp.

fredag 16 april 2010

Avslutat projekt, påbörjade projekt och oväntat besök

Första veckan efter lovet har bara svischat förbi mig i turbofart, men jag har ändå fått saker gjorda vilket alltid är något. Jag blev klar med vantarna till slut, jag satt uppe till kvart i ett i går kväll, vilket jag ska ta igen i kväll.


Mina vantar i barkskrubbad fårfäll. Broderiet är i silke.

Men med ett avslutat projekt följer alltid nya projekt. Jag har äntligen börjat sy på mitt fälltäcke till slut, och jag har börjat skissa på ett förskinn.


De första skisserna till mitt förskinn.

Och mitt i alltihop tänker Börje komma på besök, högst oväntat men mest roligt.

lördag 10 april 2010

Sista kvällen!

Så var den här, sista kvällen i Vännäsby med Börje. Vi sov i alla fall en natt ute i kåtan, vilket är bättre än förra lovet då vi inte sov något i kåtan. Jag är nöjd med mitt påsklov, den här gången har jag faktiskt inte haft nåt inplanerat varje dag, vilket också var mitt mål. Mitt andra mål att hinna färdigt med vantarna hann jag dessvärre inte, men jag hade fullt upp med att ta det lungt. Det blir ju trots allt en hemresa också, det vill säga en massa tid att arbeta på eftersom jag inte får köra bil än.

torsdag 8 april 2010

Fortsatt ansökningsångest

Givetvis, vad annars? Idag var jag och Börje in till Umeå igen, denna gång skulle lämplig karton till montering av arbetsprover inhandlas. En enda affär, Bokia, hade tillräckligt stadig kartong till ändamålet, men sen kom nästa val, det svåraste: Färgval. Jag använder mycket färg när jag hantverkar, och då gäller det att passa sig lite när man väljer så att det inte ser ut som ett smaklöst fyrverkeri. Men efter en fika lyckades jag tillslut komma fram till att offwhite nog var lämpligast, och när jag betalade kartongen kändes det ganska bra. Sen lyckades jag fynda lite trevliga filmer, vilket ju inte är varje dag. Även om jag faktiskt uppskattar annat än sånt som har med textil att göra, blir det lätt att jag inte bryr mig om det när jag har en massa fina garner eller tyger att välja på. Sen är jag lite kräsen vad gäller film, och det spelar också in lite. Därför hoppas jag nu på en trevlig filmkväll med min börje innan jag åker hem till Hantverkshimmelen på söndag.

onsdag 7 april 2010

Ansökningsångest

Just för tillfället håller jag på med något som skulle kunna ge vem såm helst illamående, ångest och kallsvettningar: Jag ska ansöka till en skola och behöver skriva ett personligt brev. Ärligt talat så tycker jag att det suger och att det är jättedåligt. Jag får helt enkelt sova på saken igen. Tur att det finns broderier som rensar huvudet emellanåt,

tisdag 6 april 2010

Umeåvisiten

Påskträdet på Rådhustorget.

Givetvis ingick ett besök i Umeå på mitt allt annat än fullspäckade påsklovsprogram, eftersom en del saker bara inte går att få tag på i Sveg (god choklad, fina garner etc). Givetvis var min Umeåbördige pojkvän Börje med, och visade ett aldrig sinande tålamod. Inte minst när han bestämde sig för att jag behövde fler än ett par byxor. Det är ett problem som jag med all säkerhet delar med många andra nördar, att pengarna går till passionen istället för en del andra livsnödvändigheter. Givetvis beundrade vi Umeås påskträd, och jag förundrades återigen av det storhetsvansinne som den här underbara staden får med jämna mellanrum, men denna gång måste jag erkänna att det blev rätt så fint ändå.


Broderiet på tummarna...


...och på handryggen.

Givetvis har jag handarbetat en del under mitt påsklov, uteslutande med mina vantar som  ska vara klara helst innan jag åker hem till Sveg igen. Tummarna är helt färdiga nu, och broderiet på handryggen växer långsamt fram.

lördag 3 april 2010

Tillbaka i Västerbotten

Ännu en gång är jag tillbaka i Västerbotten, och hos Börje. Givetvis är jag inte arbetslös, broderiet är med liksom en stickning och några fiskar som ska mjukgöras.
Resan upp hit var för övrigt en trevlig upplevelse, jag reste med Carro och en kille som går MNT, och våran resa innefattade en lekpaus, påsklunchrester, tepaus i Sundsvall, en beställning av en låt som ska handla om en toalett, lite brainstormimg kring denna låt mig och Carro emellan, samt Abba-disko från Örnsköldsvik, då vi höga på naturgodis tog oss fram till Vännäsby, trots vissa övertygelser om att vi kört vilse.
Denna dag har jag och Börje ärligt försökt att bara ta det lungt med diverse pyssel, påskäggsletning och promenader. Men under min ledighet lär vi åka in till Umeå också.